IMAP vagy POP3?

Az Internet Message Access Protocol (IMAP) és a Post Office Protocol version 3 (POP3) két alkalmazás szintű protokoll, mely lehetővé teszik az emailek szerverről kliens gépre való letöltését.

A plusz biztonsági mentés miatt mi az IMAP protokoll használatát ajánljuk, mert így bármi történik számítógépével,emailei nem vesznek el.

POP3 tulajdonságai:

– Ezt használva az email kliens letölti a szerverről a leveleket

– Kis sávszélesség esetén fontos: Az új levelek letöltése sokkal lassabb, viszont azok egyenként történő megnyitása nem igényel további internet kapcsolatot

– A levelek kezelése a számítógépén történik

– Beállítható, hogy mi történjen a szerveren a levelek letöltése után (azonnal törlődjön, megadott nap -pl. 2 hét- után törlődjön, vagy ne törlődjön)

– Ha több kliens gépen állítjuk be a levelezést (pl. számítógépre és mobiltelefonra is), az előző pont fogja meghatározni, hogy ha letöltjük az egyik gépre a leveleket, akkor a másik gépen is letölthető lesz-e még

– Ha két kliensen van beállítva a levelezés és az egyik kliensen elolvastuk a leveleket, a másik kliens gépen ettől még azok olvasatlanok maradnak

– Ha letöltöttük és letöröltük a leveleket a szerverről, akkor nem foglal helyet a tárhelyünkön

– Ha letöltöttük és letöröltük a leveleket a szerverről, nincs rá biztonsági mentés

IMAP tulajdonságai:

– Ezt használva az email kliens csak a levelek fejlécét tölti le számítógépünkre (vannak levelező kliensek, ahol ez állítható, így akár igény esetén az egész levél törzs letöltését is be lehet állítani).

– Kis sávszélesség esetén fontos: Az új levelek letöltése sokkal gyorsabb, viszont azok egyenként történő megnyitása lassabb, mert internet kapcsolatot igényel

– A levelek kezelése közvetlenül a szerveren történik

– A levelek csak a kukából való törlés után törlődnek a szerverről

– Ha több kliens gépen állítjuk be a levelezést (pl. számítógépre és mobiltelefonra is), a szinkronizáció miatt ugyan azt látjuk mindkét gépen – azaz ha egy levelet a kukába helyeztünk a számítógépen, akkor a telefonon is a kukában fogjuk megtalálni.

– Ha két kliensen van beállítva a levelezés és az egyik kliensen elolvastuk a leveleket, a szinkronizáció miatt a másik kliensen is elolvasottnak fogjuk látni

– A levelek letöltést követően is a szerveren maradnak, ezért folyamatosan helyet foglal tárhelyünkön

– A levelek letöltést követően is a szerveren maradnak, ezért működik rá a biztonsági mentés